Жувальна гумка випускається харчовою промисловістю як засіб для очищення і освіження порожнини рота, а також для стимуляції слиновиділення. До складу жувальних гумок входять пружні речовини, зазвичай рослинного походження, ароматичні та смакові добавки.
У порожнині рота жувальна гумка під дією зубів, слини і температури розм'якшується, з неї виділяються ароматичні та смакові речовини. При жуванні відбувається активна стимуляція слиновиділення і добре очищається порожнина рота.
Звичайно, і у цього засобу є свої позитивні і негативні сторони. Позитивна - тренування жувальної мускулатури і хороше очищення порожнини рота. У процесі жування відбувається стимуляція кровообігу в яснах. Однак зловживання жувальною гумкою може призводити до підвищення жувального навантаження і негативного впливу на зуби. Це неприпустимо при захворюваннях пародонту, дефектах зубних рядів, рухливості зубів. Людям, що страждають такими захворюваннями, вживання жувальної гумки не рекомендується.
Стоматологи не рекомендують вживати жувальні гумки, до складу яких входить цукор. Це пов'язано з карієсогенними властивостями цукру. Від такої жувальної гумки більше шкоди, ніж користі. Крім того, жувати будь-яку жувальну гумку можна не довше 15 хвилин, поки зберігаються смакові відчуття.
В останні роки широке застосування знайшли жувальні гумки, до складу яких входять цукрозамінники, фториди та інші речовини, які надають противокаріозну дію. Використання таких засобів не тільки безпечно для органів порожнини рота, але і корисно у зв'язку з профілактичною дією зазначених добавок.
Важливо рекомендувати використання жувальних гумок після прийому їжі. При цьому нейтралізується їх негативний вплив як стимулятора секреції шлункового соку. Використання жувальної гумки натщесерце або між прийомами їжі може приводити до небажаних наслідків у пацієнтів, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Серед можливих ускладнень - загострення і прогресування захворювань.
При виборі жувальних гумок слід брати до уваги фірму-виробника продукції.